+32 486 78 88 23 veerle@shotsofginger.com
Selecteer een pagina
werkgeluk

Dwaas!

Dat was de reactie die ik kreeg op mijn post op Instagram (@huygenveerle) toen ik deelde dat ik 7 jaar geleden zelfstandige werd. Ik sprong, mijn man sprong en we hadden niet meteen een plan. De persoon die reageerde vond dat onverantwoord met 2 kinderen. Want. “wat als het fout liep…”

Ik begrijp helemaal haar bezorgdheid. Een bezorgdheid die ook mijn familie en vrienden in het begin met me deelden.

Ik kan je wel zeggen. Dat was zwaar bij momenten om daarmee om te gaan. Ik werd vaak genoeg geconfronteerd met mijn eigen twijfels als iets niet werkte. Het geconfronteerd worden met de bezorgdheid van anderen voelde maakte het dan ook soms nog extra zwaar.

Ik leerde me er echter tegen wapenen.

Ik heb namelijk geen controle over anderen, maar wel over mezelf. Als gevoelige ziel die heel veel oppikt van anderen, kon ik dan ook niet anders dan zorg te dragen voor mezelf.

Ik verhoogde mijn zelfbewustzijn en leerde over hoe je zenuwstelsel werkt en hoe je jezelf kan reguleren wanneer je getriggerd wordt.

Een situatie triggert je. Wat er dan vaak gebeurt is dat je reageert vanuit die trigger. Dat is puur een oerinstinct dat in werking wordt gezet. Je voelt je bedreigd en fight-flight-freeze gaat in werking.

Bijvoorbeeld toen ik die reactie: dwaas! las, voelde ik in mijn lichaam alsof ik aangevallen werd. Ik werd alert en merkte de fight-flight-freeze reactie opkomen. Ik had vooral zin om te vechten. Na even in te ademen en tot mezelf te komen, kon ik rustig reageren. Dan kon ik me inleven in de andere en toch ook dichtbij mezelf blijven.

Dus wanneer je je getriggerd voelt:

1.    Wees je dan bewust wat er in je lichaam omgaat. Wat voel je?

2.     Zorg ervoor dat je jezelf reguleert door diep in- en uit te ademen, door te bewegen,…

3.    Pas wanneer je voelt dat je lichaam zich terug veilig voelt, ga je de situatie bekijken en van daaruit reageren.

Dit vraagt oefening. Ik ben dankbaar dit te kunnen oefenen in veilige contexten zoals in hartcirkels. Zo faciliteer ik zelf graag dergelijke cirkels waar ik mezelf ook continu kan trainen om mezelf te reguleren, om authentiek te communiceren.

Interesse om zelf een hartcirkel te ervaren? Contacteer me: veerle@shotsofginger.com