Beste Kurt Meers

Je opiniestuk in Made in Limburg Magazine van oktober met als titel ‘Soft Core Business’ wakkerde iets in me aan. Je hebt een punt: de slinger slaat door. Ondernemers zijn misschien wel ‘een zacht eitje geworden, die meer bezig zijn met hun eigen welzijn dan met de core business van de zaak’ zoals jij het omschrijft. Anderzijds zou ik denken: gelukkig dat er zovelen een nieuw evenwicht aan het zoeken zijn, want dat is écht wel nodig. Laat me je even meenemen naar de realiteit en het waargebeurde verhaal van Michael. Ik las het onlangs op zijn blog.

Michael, 28 jaar en ondernemer zat tijdens een netwerkevent naast Jim. Jim, een 60-iger met een serieus overgewicht, met meerdere bedrijven en ondertussen ook al meermaals getrouwd en gescheiden. Je kent het wel. Het typische beeld van jouw ‘hard zwoegende bedrijfsleider‘.

Michael stelde Jim de volgende vraag: ‘Je hebt een bedrijf met een waarde van 70 miljoen dollar. Als je terugkijkt, had je dan een betere man en vader kunnen zijn en tegelijk een succesvol bedrijf kunnen uitbouwen?’

Zijn antwoord was kort: ‘Kan een vrouw half zwanger zijn?’ Met andere woorden: volgens Jim betaal je altijd privé een prijs als je een succesvol bedrijf wil uitbouwen.

Michael dacht bij zichzelf: ‘Bullshit! Ik ga je het tegendeel bewijzen.’

Vijf jaar later moest hij echter toegeven dat Jim gelijk had. Vijf maanden lang hadden hij en zijn vrouw 7 op 7 gewerkt om een deadline te kunnen halen. Hun gezondheid, hun relatie, hun ouderschap, hun slaap leden er onder. Tot ze een punt bereikten dat het gewoon niet verder kon. Of ze gingen uit elkaar of ze zouden aan zichzelf werken om zichzelf terug heruit te vinden.

Hij en zijn vrouw kozen voor het tweede pad. Om te overleven had hij het nodig om aan zichzelf te werken, afstand te nemen, allerlei dingen te doen om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen. Voor jou misschien erg fluffy dingen.

In heel dit proces moest hij dus toegeven dat Jim gelijk had. Ondernemen betekent dat je offers moet brengen omdat ondernemen een ongelofelijke toewijding vraagt. Tegelijk leerde hij ook dat Jim ongelijk had. Hij ontdekte, er is namelijk een andere manier. Op dit pad zijn de voorgangers echter heel wat minder talrijk en zijn er nog heel wat oude patronen om te doorbreken. Het is dus een pad dat zich nog aan het vormen is.

Beste Kurt, ik had hier net zo goed het verhaal van andere mensen op dit ‘nieuwe’ pad kunnen brengen. Dat van Jochen en mij bijvoorbeeld. Of dat van Bert Baeck. Luister maar eens naar de podcast die ik met hem maakte nadat hij zijn bedrijf Trendminer had verkocht. Ik die dacht dat hij fier zou zijn. Ja dat was hij wel, maar er was vooral ook het stuk: had ik het allemaal niet wat minder destructief kunnen doen. Het ging ten koste van zijn relatie, zijn gezondheid.

Zoals mij, Jochen, Bert en Michael zijn er nog zoveel andere ondernemers die diep gezeten hebben (ik denk aan Juul, Mario, Karel, Barbara,…). Ondernemers die daarom zijn gaan pionieren om een juiste verhouding te vinden tussen hun dromen als ondernemers en datgene wat ook heel belangrijk is in hun leven (onze kinderen, onze relatie, onze gezondheid).

Ik geloof echt niet langer in de oude manier van ondernemen (evenmin in de oude manier van werken). Het is écht niet nodig om continu 60 uren en meer te werken. Het is echt niet nodig om continu jezelf te blijven stretchen ten koste van.

Net daarom dat wij met Shots of Ginger graag werken voor die ondernemers die het anders willen doen, die gezond willen ondernemen. Ondernemers die beseffen hoe belangrijk het is om geconnecteerd te zijn met zichzelf en het grotere geheel, maar tegelijk ook de nodige focus houden op het zakelijke om datgene te kunnen neerzetten wat ze willen neerzetten. En ja, we verbinden deze ondernemers dan graag rond kampvuren en in tribes om tijd te nemen voor zichzelf én hun zaak.

Want het moet gedaan zijn met onszelf kapot te werken. Daarmee dienen we onszelf en de wereld niet. Ik weet van veel ondernemers die ‘spiritueel’ zijn dat ze daar ondertussen niet mee naar buiten durven komen uit schrik om niet serieus genomen te worden. Ook dat moet stoppen, want de wereld heeft nieuwe voorbeelden nodig om wezenlijke verandering te brengen.

Dus, beste Kurt, je hebt gelijk over de slinger die doorslaat. Laten we er daarom voor zorgen dat hij in het gezonde midden komt in plaats van weer naar het andere uiterste te verlangen.