Merk je op dat je regelmatig overspoeld wordt door een tsunami van stress, gedachten en emoties? Dan is de kans groot dat je lichaam zich in een continue staat van bedreiging bevindt veroorzaakt door één of ander (micro-)trauma.
We denken vaak aan trauma als iets heel heftigs zoals verkrachting, geweld, echter je kan ook een trauma oplopen door het verbreken van een relatie, door als kind te weinig liefde gehad te hebben, door ontslag gekregen te hebben, door erg te verschieten van iets.
Of met andere woorden, zonder dat we het altijd goed en wel weten hebben we allemaal wel op de één of andere manier trauma opgelopen.
In het dagelijks leven kan ons dit wel eens parten spelen. We zijn snel overprikkeld, reageren erg emotioneel, ontwikkelen allerlei fysieke klachten. We schamen ons en vragen ons af: wat er mis is.
Dus wat doe je er dan aan?
1. Observeer je gedachten en fysieke ervaring
Wanneer je getriggerd bent, ga dan eens na wat er precies in je lichaam gebeurt. ‘Als ik kwaad word, dan voel ik veel warmte in mijn buik.’ Onderzoek dan wat er met die fysieke sensatie gebeurt, wanneer je eens diep inademt of een hand op je buik of je hart legt.
Verder kan je ook nagaan wat het effect is van je gedachten op je lichaam. Wanneer je met je gedachten bij alles wat je nog te doen hebt bent, wat gebeurt er dan in je lichaam? Wat voel je wanneer je weer je focus legt op wat je nu aan het doen bent?
Onderzoek heeft aangetoond dat deze manier van observeren een positief effect heeft op depressie, stress, chronische pijn, emotieregulatie, het immuunsysteem en lichaamsbewustzijn.
Bovendien zorgt het ervoor dat je interne alarmsysteem kalmeert en je dus met meer rust situaties kan aanpakken.
2. Ademen
Vaak zeggen mensen: ‘Ik heb het druk.’ En daarmee zeggen ze niet alleen iets over hun tijdsbesteding, maar ook over hun lichamelijke gewaarwording. Want dit druk zijn, gaat vaak gepaard met stress.
Stress veroorzaakt een innerlijke druk. Door de druk van binnen (gedachten en gedragspatronen) en van buiten (prestatiedruk en werkdruk) worden de ruimtes in het lichaam verkleind, zodat er letterlijk te weinig ruimte is om gemakkelijk en diep te kunnen ademen. Met als gevolg een hoge adem, kortademigheid, benauwdheid en andere klachten.
Ga eens na waar jij jouw adem vooral voelt nu.
Door het oefenen met de adem leer je ruimtes in je lichaam te openen en te voelen, waardoor er meer levensenergie komt.
Het oefenen met de adem, gaat verder dan enkel diep ademen of naar de buik ademen. Dit helpt natuurlijk, maar waar ik vooral in geloof is in het stimuleren en bevrijden van de natuurlijke ademstroom.
Zo kan je bijvoorbeeld op je rug gaan liggen met je handen op je buik. Ga dan met je aandacht naar je handen. Voel hoe je buik voelt: zacht of strak, warm of koud? Voel je hoe de buik met de adem op en neer beweegt? Laat de adem vrij bewegen, laat hem komen en gaan zoals het water van de zee dat naar het strand toe beweegt en zich weer terugtrekt.
3. Aanraking
Ik ervaar het telkens weer als Lichaamsgerichte Psychotherapeut (io), de heilzaamheid van aanraking. Aanraking kalmeert en zorgt voor veiligheid. Wat cruciaal is bij traumaherstel.
De kalmerende werking van aanraking zorgt er voor dat fysieke spanning kan losgelaten worden en geblokkeerde gevoelens vrij kunnen komen.
Daarom is het zo belangrijk om bewust op zoek te gaan naar bepaalde vormen van lichaamswerk waar aanraking deel van uitmaakt. Als je nog niet klaar bent om daarin verdiepend te werken via Lichaamsgerichte Psychotherapie dan kan een regelmatige massage ook al een eerste stap zijn.
4. Relaties
Uit veel onderzoeken is gebleken hoe belangrijk gezonde, hechte relaties zijn voor ons welbevinden.
Echter omdat we al van kindsbeen geleerd hebben om maskers op te zetten en onszelf anders voor te doen dan we werkelijk zijn, is het vaak moeilijk om dergelijke gezonde, hechte relaties te ervaren. We zijn vaak op onze hoede. Kunnen we de andere wel vertrouwen? Is het veilig onszelf open te stellen voor anderen?
Dus er zit vaak veel trauma op het aangaan van relaties, want het is vaak in relatie met anderen dat het trauma ontstaan is.
Net daarom is het zo heilzaam om in een veilige context, geleidelijk diepe en oprechte verbinding aan te gaan met anderen. Dit kan in de vorm van het opbouwen van een veilige relatie met een therapeut of door deel uit te maken van een hartcirkel. Dit is een veilig labo waarin je kan oefenen om jezelf meer te openen om vanuit je hart te leven en van daaruit relaties aan te gaan. Indien je interesse hebt om deel uit te maken van zo een hartcirkel, contacteer me gerust.
Voor alle duidelijkheid zijn deze 4 manieren niet voldoende om te helen van trauma. Trauma helen vraagt vaak tijd, zorgvuldigheid, stapje per stapje nemen en vaak ook professionele hulp. Aarzel niet om uit te reiken wanneer je klaar bent om daarin stappen te zetten.
Recente reacties