+32 486 78 88 23 veerle@shotsofginger.com
Selecteer een pagina

Lichaamsgerichte psychotherapie

Wil je graag een volgende stap zetten in jouw persoonlijke groei? Ik begeleid je graag.

  Is lichaamsgerichte psychotherapie iets voor jou?

Je kan bij mij terecht voor heel wat diverse vragen. Om een idee te geven met welke thema’s mensen tot bij mij komen, hieronder een overzicht:

 • Rusteloosheid, stress, burn-out, bore-out
 • Niet meer kunnen ontspannen
 • Overspoeld worden door emoties
 • Piekeren
 • Niet meer weten wat ze willen in het leven
 • Beu zijn om te voldoen aan verwachtingen van anderen en nu eindelijk hun eigen pad willen gaan, maar wat is dat pad dan?
 • Ongelukkig zijn ook al hebben ze alles om gelukkig te zijn: een goede job, een gezin, een goede relatie.
 • Vastzitten in bepaalde patronen, in bepaald terugkerend gedrag dat ze willen doorbreken.
 • Het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn.
 • Een sterke innerlijke criticus die vindt dat ze niet goed genoeg zijn, waardoor het hen tegenhoudt om vooruit te geraken in het leven.
 • Slecht zelfbeeld
 • Problemen op het werk
 • Verdere persoonlijke groei
 • Teveel in het hoofd zitten en terug weer meer willen voelen
 • Vermoeidheid
 • Relatie problemen

Hetgeen mijn cliënten allemaal gemeenschappelijk hebben is dat het stuk voor stuk goedhartige mensen zijn die gevoelig zijn en heel erg zorgzaam zijn voor anderen, waardoor ze zichzelf vaak wegcijferen. Veelal hebben ze al enige vorm van gesprekstherapie achter de rug en zijn ze nu op zoek naar een therapie die zich meer richt op het voelen en het creëren van meer lichaamsbewustzijn.

Ik vind het alvast een bijzonder privilege om hun vertrouwen te krijgen en samen met hen op weg te gaan.

Wat is mijn aanpak als lichaamsgerichte psychotherapeut?

Ik neem graag de tijd voor jou.

De tijd om eerst even helemaal aan te komen en je zenuwstelsel tot rust te brengen.

Als het weer het toelaat trekken we het bos in als extra hulpmiddel om te vertragen om de overgang te maken van het leven waarin je van alles moet, naar even tijd voor jezelf om in je innerlijke wereld te duiken.

We vertrekken vanuit wat er nu aanwezig is in je lichaam en kijken wat er in het moment wilt ontstaan. Met een rugzak vol ervaring en kennis zet ik datgene in wat op dat moment nodig is. Het kan gaan om voice dialogue, mindfulness, ademwerk, bodydrama, bio-energetische oefeningen, opstellingswerk, … Of misschien heb je wel een specifieke vraag en dan gaan we daarmee aan de slag. Alleszins in iedere sessie gebeurt steeds datgene wat er moet gebeuren.

Steeds met als doel om weer terug het eigenaarschap op te nemen over je eigen leven. Waarbij ik vooral aandacht heb voor jouw veiligheid en het volgen van jouw tempo.

 1. Tijdens een eerste gesprek maken we kennis. Dit gesprek duurt 45 minuten tot een uur. Ik luister naar wat je tot bij mij brengt en samen onderzoeken we of mijn aanpak de beste voor je is op dit moment. Als het voor beiden goed voelt, bepalen we in overleg de frequentie van elkaar te ontmoeten en plannen we een volgende afspraak in. Indien niet verwijs ik je graag door naar collega’s in de buurt.
 1. Iedere daaropvolgende sessie duurt 60 minuten.

  Waar sta ik voor als lichaamsgerichte psychotherapeut?

  Ik ben een psycholoog en lichaamsgerichte psychotherapeut (io) (zie hieronder voor meer info over deze strekking).

  Indien je op zoek bent naar zuivere gesprekstherapie, enkel en alleen een luisterend oor, dan verwijs ik je graag door naar andere therapeuten.

  Begrijp me niet verkeerd. Ik luister heel graag, maar soms zijn woorden ontoereikend. Woorden houden je vast in een mentaal denkpatroon. Terwijl we als mensen zoveel meer zijn dan ons denken. Ik luister liever naar de taal van ons lichaam. Wat heeft deze te vertellen en wat zegt dat over onze patronen, onze overlevingsmechanismen.  Met mijn sterrenbeeld schorpioen ga ik graag dieper dan het pure gesprek. Ik ben heel erg nieuwsgierig, laat je graag voelen, ervaren, laat inzichten ontstaan, kijk graag met een frisse blik. Goed wetende dat een helingsproces tijd en geduld vraagt, gaan we laagje per laagje aan de slag en nemen we ook voldoende tijd voor integratie.

  Mijn overtuiging is dat heling start bij het meesterschap verkrijgen over ons lichaam en onze geest opdat je terug de keuzevrijheid hebt om je eigen beslissingen te nemen, los van wat anderen ervan denken en wat jouw innerlijke criticus ervan denkt. Tegelijk ben ik er ook van overtuigd dat heling ook nooit stopt. Het leven brengt steeds weer nieuwe ervaringen op ons pad om weer dat laagje dieper te gaan in onze persoonlijke groei. Soms zetten we twee stappen vooruit en soms lijkt het wel dat we er weer drie achteruitzetten.

  Ik help je graag om bewust te worden van datgene wat er zich in jouw innerlijke wereld afspeelt (zowel fysiek als geestelijk). Gedachten, gevoelens, lichaam en geest zie ik als samenhangend geheel en als weerspiegeling van elkaar. Ik help je graag om vanuit die inzichten weer terug het stuur van je leven in eigen handen te nemen en je eigen keuzes te maken vanuit datgene wat jij werkelijk wilt en van waaruit jouw levensenergie weer vrij kan stromen.

  Ik geloof ook dat we elkaar nodig hebben om te helen. Psychisch lijden is ontstaan in relatie tot anderen en kan dus ook alleen in relatie tot anderen, hetzij individueel, hetzij in groep geheeld worden binnen een veilige context.

  Je moet het dus echt niet alleen doen.

  Wil je nog meer lezen over mij, kijk dan zeker hier.

  Wat is de achtergrond van lichaamsgerichte psychotherapie?

  Bodymind Integrated Psychotherapy (BM IP) is de opleiding die ik volg en behelst de belangrijkste stromingen binnen de lichaamsgerichte psychotherapie met als basis het werk zoals ontwikkeld door Wilhelm Reich, Alexander Lowen en de methoden die daarvan zijn afgeleid door zijn leerlingen.

  Binnen BM IP ligt het accent op: (Reichiaans) ademwerk, bio-energetica, bodydrama, karakteranalyse, groepsdynamica en communicatie. Deze methoden en technieken worden zowel afzonderlijk ingezet als in een geïntegreerde werkvorm. Deze integratie van methoden is ontwikkeld door Jack Painter, de grondlegger van Energetic Integration, de voorloper van BM IP.

  De methode BM IP is in de loop der jaren verrijkt met inzichten en technieken uit onder andere het neuroaffectieve werk van Marianne Bentzen en Somatic Experiencing van Peter Levine.

  Heb je nog verdere vragen, aarzel niet om uit te reiken.