In mei 2019 waarschuwde Unizo al voor de epidemie van burn-out. Niet alleen bij werknemers, maar ook bij hun werkgevers. Unizo verwijst daarbij vooral naar de druk die ondernemers ervaren bij het vinden en behouden van het personeel. Iets wat wij ook zien bij onze klanten, echter er is ook een maatschappelijke shift gaande.
Op zich hoor je onder ondernemers veel minder spreken over een burn-out van de ondernemer. Dat je als ondernemer ‘eronderdoor gaat’ strookt immers niet met het adagio van succes en groei. Voor ik inzoom op de vraag of Tribes een middel zijn tegen burn-out , zoom ik dan ook graag in op wat je wel hoort bij ondernemers, namelijk dat dingen anders moeten.
De destructieve kant van groei
Steeds meer ondernemers komen erachter dat het streven naar eindeloze groei een serieuze kostprijs heeft. Eentje die men vaak persoonlijk erg diep voelt. Relaties gaan ten onder, gezinnen worden verscheurd, de eigen gezondheid lijdt eronder.
Bert Baeck was zo moedig om hierover te getuigen in de podcast die ik met hem had. Nadat hij zijn bedrijf voor veel geld verkocht – een succes naar maatschappelijke standaarden – trok hij de conclusie: ‘Ondernemen is wat in mijn bloed zit, maar één ding is wel duidelijk. Ik wil het niet meer zo destructief doen.’
Als ondernemend koppel begrijpen we, net zoals heel wat andere ondernemers, zeer goed wat Bert hiermee bedoelt. We willen dit allemaal vermijden, alleen is het vinden van het antwoord op de vraag ‘hoe’ een serieus zoekproces.
De roep naar verbinding
Laten we wel wezen: het vraagt moed om te kiezen voor een ondernemerschap waarbij het hoofddoel niet de eindeloze groei is, maar een goede balans. Maar wie die keuze maakt, maakt deel uit van een steeds grotere groep waarin de vraag leeft naar verbindingen op een dieper niveau tussen ondernemers.
Zo stelt Lieke Biesemans van Stories by Mabel onlangs in een interview: ‘Ondernemers zijn de lijm van de samenleving. Wij creëren vanuit onszelf en we zetten iets van onszelf in de wereld. Dat is niet niks. Dus wees mild en lief voor jezelf. Maar misschien nog wel veel milder en liever voor de ondernemers naast u. Leg contacten en steun anderen.’
Misschien moeten we allemaal eens wat minder naar lezingen gaan zoals Ruben Eevers van Everon Lighting zei in een ander interview: ‘Praat eens met elkaar, want we komen allemaal dezelfde fasen tegen.’
Als het gaat over met elkaar praten, dan gaat het ook over de nood aan echte gesprekken, zoals Jan Nuyens van Foreach onlangs aan ons vertelde: ‘Van zodra die gesprekken een bepaald niveau van diepgang bereiken en dat het eerlijk gesprekken zijn, niet de salesgesprekken en de happy story, dan wordt het zinvol en kan je leren van elkaar.’
Waar kan je echter echt voorbij de chit chat gaan? Waar kan je verder gaan dan het zakelijke?
Ziehier de nieuwe (netwerk)organisaties: de Tribes.
Tribes bieden alvast een antwoord op het vinden van een nieuw soort ondernemerschap alsook het écht verbinden met elkaar.
Daar waar een zakelijk netwerk tot doel heeft om de klantenvijver uit te breiden, is de gemeenschappelijke missie van een Tribe: het helpen van elkaar vanuit de insteek dat de wei groot genoeg is voor iedereen zoals Alexandra Limage het plastisch stelt in dit interview. In een Tribe biedt men elkaar niet alleen zakelijke ondersteuning, maar vooral sociaal en emotioneel.
Communicatie is daarom een belangrijk aandachtspunt wanneer men in een Tribe samen komt: écht praten met en écht luisteren naar elkaar, iets wat we helaas veelal verleerd hebben. We handelen vaak vanuit veronderstellingen over wat de ander denkt of zal zeggen. ‘Ik durf geen hulp te vragen, want die heeft het al druk genoeg.’ Het maakt dat we vaak een masker opzetten of een bepaalde ‘rol’ aannemen, want ‘wat zullen ze anders denken?’ Maar kloppen onze gedachten wel?
Wanneer wij Tribegesprekken faciliteren bij ondernemers, dan merken we hoeveel deugd men heeft te ontdekken dat iedereen uiteindelijk tegen hetzelfde aanloopt.
In een Tribe leren we dus terug met elkaar te communiceren, écht naar elkaar te luisteren. Van daaruit ontstaat er verbinding en de veiligheid om in alle openheid te delen wat er nu echt in ons leeft. Vanuit die openheid kan je veel sneller leren van elkaar, kennisdelen en de juiste dingen gaan aanpakken. Je gaat niet langer symptomen bestrijden, maar de echte oorzaken aanpakken. Kennis wordt gedeeld niet vanuit: kijk wat ik kan, maar ook met kijk waar ik ben tegenaan gelopen en wat ik eruit leerde.
Vanuit die tribale verbondenheid kunnen we leren van elkaar en samen ontdekken hoe we meer kunnen ondernemen in balans.
Trekken we dit door naar de manier waarop organisaties vandaag werken, dan zien we dat ook teams gebaat zouden hebben bij het samenwerken als een Tribe. Een goed middel trouwens ook tegen roddel en dat de dingen niet gebeuren die eerder wel besproken worden.
Hoe Tribes een preventiemiddel zijn tegen burn-out
De titel van dit artikel is een straffe uitspraak, dat beseffen we maar al te goed. Als je ons kent, dan weet je echter dat wij enkel zulke stellingen poneren als we er zeker van zijn dat ze kloppen. Zo ook met de stelling dat Tribes een middel zijn tegen burn-out.
Zo is er heel wat boeiend onderzoek gedaan naar gebieden waar mensen langer en gelukkiger leven. Het Tribe (of Moai) concept is sterk aanwezig in elk van deze zogenaamde ‘blue zones’. Men stelt er vast dat mensen in een Tribe:
– langer leven omwille van de ‘contagion theory’. Uit onderzoek blijkt hoezeer we elkaar kunnen beïnvloeden. Dus daar waar er aandacht is voor gezondheid en een positieve dynamiek, werkt dit aanstekelijk voor anderen in de groep. Als we dit doortrekken naar ondernemers en teams, dan kan je je al voorstellen wat het doet wanneer er écht aandacht wordt besteed aan open communicatie en aan een goede balans persoonlijk en zakelijk.
– gelukkiger zijn. Sociale cohesie, ergens bij horen is één van de meest belangrijke elementen om ons gelukkig te voelen. Zo ook blijkt uit onderzoek dat soldaten niet zozeer vechten voor het grotere doel, dan wel voor hun kameraden. Hoe sterker de vriendschap, hoe sterker ze voor elkaar door het vuur gaan (uit het boek van Rutger Bregman: waarom de meeste mensen deugen).
– minder stress hebben. Wanneer iemand in de Tribe het moeilijk heeft, moet hij deze crisis niet alleen dragen, maar zijn er anderen die klaarstaan om te helpen.
Dergelijke positieve resultaten zagen we ook in The Younicorns. Dit sociaal experiment dat we in 2016 hielden met een groep van 25 uiteenlopende mensen, maakte een wezenlijk verschil voor elk van de deelnemers. Gedurende het traject werden ze een hechte Tribe wat zorgde voor verbazende effecten op individueel en groepsniveau en waarin zelfs mensen de uitweg vonden uit de burn-out of de depressie waar ze in zaten.
Dus ja: reden genoeg voor ons om deze straffe stelling in te durven nemen.
Maar beter nog dan onze woorden te geloven, is het om zelf te ervaren wat een Tribe voor jou kan betekenen? Kom het testen door:
– deel te nemen aan een kampvuur.
– Lid te worden van onze Tribe of TRUEpreneurs.
– ons te contacteren om binnen jouw organisatie een sterke Tribe te bouwen.
Recente reacties