+32 486 78 88 23 veerle@shotsofginger.com
Selecteer een pagina

Twee Vlaamse vriendinnen zetten samen met Amerikaanse cultuurpionier een sociaal labo op

 Maatschappelijke onderneemsters Veerle Huygen en Greet Heylen slaan de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de sociale crisis die door corona alleen maar scherper is geworden. Hun passie is om van onderuit een meer openhartige samenleving te helpen realiseren.

“Nooit eerder kampten zoveel mensen met depressie, eenzaamheid of andere psychische aandoeningen. De behoefte om uit het sociaal isolement te geraken is groot. We kijken niet alleen naar overheden om deze crisis op te lossen, we nemen zelf engagement op vanuit onze deskundigheid. Doorheen onze dagelijkse praktijkervaring met groepswerk is onze bekommernis gegroeid om bij te dragen aan nieuwe sociale cohesie.”

Ze gingen te rade bij Tej Steiner, een Amerikaanse cultuurpionier met meer dan 30 jaar ervaring in groepsdynamische processen en cultuurverandering. “Openhartigheid blijkt een noodzakelijke voorwaarde om de sociale crisis bij de wortel te kunnen aanpakken”, benadrukken Veerle en Greet.

 Samen met Tej Steiner starten ze deze maand een online training voor al wie zich wil inzetten voor grondige maatschappelijke verandering. Met ons programma willen we leren veilige contexten creëren, waarin de verbindende kracht van openhartigheid centraal staat.”

Nieuwe afspraken voor een bloeiende samenleving

 Het onderzoek van Steiner toont aan dat cultuurcrisissen het gevolg zijn van vaak onbewuste collectieve afspraken die het samenleven bemoeilijken. Werp je hier licht op, dan werk je aan duurzame systeemverandering.

Tej Steiner ontwikkelde een methodiek waarin veel belang wordt gehecht aan het samen maken van de juiste afspraken. Dit legt een stevige basis voor een cultuur van openhartigheid, waarin individuen zich gezien en gehoord weten en elkaar met kwaliteitsvolle aandacht wederzijds ondersteunen. Bovendien stelde Steiner vast dat zo een cultuur ook de ideale voedingsbodem biedt voor meer creativiteit.

Opvallend in zijn aanpak is niet zozeer het aanleren van technieken als wel het stimuleren van echte betrokkenheid die iedereen al doende eigen maakt door dit samen te beoefenen, zowel in groepen (familie, vrienden, collega’s, …) als in persoonlijke relaties.

Redenen genoeg dus voor Veerle en Greet om deze waardevolle praktijkervaring naar Vlaanderen over te brengen. Ze zijn ervan overtuigd dat deze methodiek een cultuurverandering kan teweegbrengen in een regio die aangetast wordt door toenemend individualisme en polarisatie. De kwaliteit van openhartigheid en de creatieve oplossingen die hieruit voortvloeien, zijn dringend nodig om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.

Meer info over de online training vind je hier: https://bit.ly/openhartig-verbinden.

Meer over Greet en Veerle

Greet Heylen bracht verschillende duurzame burgerinitiatieven op gang zoals Netwerk Stadslandbouw Antwerpen en Wwoof Belgium vzw en stond mee aan de wieg van Transitie Vlaanderen vzw. Ze bekwaamde zich als Heart IQ coach, mindfulnesstrainer, transitiemanager en groepsfacilitator. In 2016 richtte zij het innovatief ondernemerslabo Broedwerk op waarmee ze pioniers van een nieuwe economie inspireert en begeleidt.

Veerle Huygen is mede-oprichter van Shots of Ginger en was trekker van diverse positieve maatschappelijke projecten zoals The Younicorns, Limburg Stand Up. Daarnaast is ze een ervaren facilitator met oog voor het creëren van werkzame omgevingen voor zelfexpressie en authentieke dialoog. Ze is ook persoonlijk geëngageerd in wereldwijde trainingen, zoals Theory U (MIT), Heart IQ en Art of Hosting.