+32 486 78 88 23 veerle@shotsofginger.com
Selecteer een pagina

Waar zijn die helden?           

 

Onlangs keek ik naar een heldenfilm. Batman, Superman en nog vele andere helden vochten samen tegen het kwade. Achteraf dacht ik… Waar zijn die helden nu die ons als volk beschermen tegen het kwade?

 

En toen wist ik het… Die helden zitten in ieder van ons. We hebben niet langer leiders nodig die ons zeggen wat we wel of niet moeten doen. Het zijn wij als helden met open ogen en open hart die onze leiders moeten leiden!

 

Vandaag lijkt het alsof er niets ergers is dan Corona en hebben we er geen aandacht voor dat ondertussen de wereld letterlijk aan het vergaan is, want:

  • volgens UNICEF sterven er ELKE DAG 6000 kinderen extra door de maatregelen die genomen worden om te vermijden dat we ziek worden van het virus;
  • we worden geconfronteerd met wereldwijde natuurrampen zoals de hoogste aantallen en meest intense bosbranden ooit, het massaal volledig wegsmelten van gletsjers en diersoorten die vandaag 100 keer sneller uitsterven dan vroeger omwille van verkleinende habitats veroorzaakt door de mens.
  • Sinds het begin van de Corona-crisis is het aantal echtscheidingen gestegen, net als het aantal depressies en zelfdodingen. Onderzoeken bij jongeren en werkenden wijzen op een ernstige toename van angstgevoelens en sociale isolatie. In 2019 gaf de gemiddelde Belg zijn sociaal welzijn een nipt voldoende 5/10 in een onderzoek dat tegelijk aantoonde dat onze sociale relaties het meest bepalend zijn voor ons geluk. Het kan niet anders dan dat we nu op een stevige onvoldoende afstevenen.

 

Het is dus tijd dat wij als Helden opstaan.

 

Het is tijd dat wij als Helden ALLE problemen waar we voor staan in de ogen durven kijken en tegelijk vol in onze kracht blijven staan. Dat we voelen wat we hier te doen hebben en daarnaar durven handelen.

 

Dat vraagt moed en doorzettingsvermogen. Want het doet verschrikkelijk veel pijn om de wereld te zien sterven. Het is beangstigend om in je grootsheid en kwetsbaarheid te gaan staan en datgene te doen wat je voelt dat je hier te doen hebt. Het is een, grote uitdaging om je hoofd boven het maaiveld uit te steken en je waarheid te spreken ook als die weerstand oproept bij de mensen rond je.

 

Om die moed en dat doorzettingsvermogen te kunnen blijven voeden, hebben wij als Helden elkaar nodig. We hebben andere Helden nodig waarvan we weten dat we bij elkaar helemaal kunnen zijn wie we écht zijn. Andere helden die ons een veilige haven bieden waar we niet be- en niet veroordeeld worden en waar we kunnen rusten en aansterken. Een plek waar we openhartig en eerlijk met elkaar kunnen zijn.

 

Echter, waar vinden we zo’n plek? Zo’n veilige haven? Waar vinden we andere Helden die zich openhartig en oordeelloos met anderen kunnen verbinden? Want laten we eerlijk zijn: waar hebben we geleerd om openhartig en zonder oordeel met anderen om te gaan? Om spontaan en vrij onze emoties te uiten? We zijn in onze samenleving van kindsbeen af geconditioneerd om ons leven te laten dicteren, te voldoen aan verwachtingen die niet de onze zijn, om te luisteren zonder dat er naar ons wordt geluisterd. De tijd is gekomen om hiermee te breken, om ‘STOP’ te zeggen, om de Helden te worden van ons eigen leven en de Helden te worden die SAMEN zorgen dat we als mensen en als planeet opnieuw een toekomst hebben.

 

Daarom moeten we samen weer ontdekken wat we hier te doen hebben, hoe we spontaan kunnen zijn, hoe we authentiek expressie kunnen geven aan datgene wat we willen en voelen, hoe we meer kunnen luisteren en in het moment kunnen zijn, hoe we meer verbonden kunnen zijn met onszelf, elkaar en het grotere geheel, hoe we onze creatieve stroom kunnen volgen om van daaruit wijze acties te ondernemen binnen ons eigen kunnen en onze eigen omgeving. Want deze tijden vragen om een nieuwe aanpak, om de diepte te durven induiken, in het niet weten te durven staan en acties te ondernemen niet vanuit angst, maar vanuit die verbondenheid.

 

Laten we als Openhartige Helden onze leiders inspireren om zo in het leven te staan door zelf een voorbeeld te stellen. Want als je de collectieve pijn voelt, dan neem je andere beslissingen. Dan ga je luisteren, écht luisteren en handelen vanuit je hart en in verbondenheid met alles wat je omringt.

 

Dat we nauwelijks nog fysiek mogen samenkomen met andere Helden, houdt ons als Openhartige Helden niet tegen. Want ook online kunnen wij ons écht verbinden en elkaar die veilige haven bieden. Het bewijs hiervoor is er in de wekelijkse Openhartige Helden calls en de trainingen rond hartcirkels die ik organiseer. Het zijn online ontmoetingsmomenten die ik heb gecreëerd vanuit mijn jarenlange werk rond verbinding  vanuit diverse inspiratiebronnen zoals Heart IQ, Theory U, hartcirkels, Authentic Relating. Het zijn contexten waarin we in alle veiligheid met elkaar oefenen om volledig onszelf te zijn en de verbinding te voelen om ons zo te laten leiden door het leven zelf. Het zijn momenten waarop we onze Heldenkrachten leren kennen, trainen, voeden om ze vervolgens in ons eigen leven toe te passen.

 

En het werkt wonderbaarlijk snel! Stuk voor stuk voelt iedereen zich steeds meer empowered om voluit in het leven te staan, om die stappen te ondernemen die ze moeten ondernemen omdat ze zich waarlijk gesteund voelen. Het is geen ‘rocket science’ en iedereen kan op die manier de Held in hem/haar laten ontwaken, of zoals deelnemers het zelf verwoorden:

 

“De eenvoud van de rijke inzichten, de natuurlijke liefdevolle aanpak, veranderden mijn overtuigingen in hoe je in groepen kan zijn. Zo bijzonder waardevol voor iedereen.” (getuigenis van 1 van de deelnemers)

 

“De eenvoud in combinatie met de dagelijkse toepasbaarheid maken het voor mij waardevol. En eindelijk is er eens een houvast die niet alleen mijn hoofd aanspreekt, maar ook mijn buik en mijn hart.”

 

“Ookal heb ik al veel ervaring met cirkelwerk, deze training gaf me meer vertrouwen en ik ontdekte hoe eenvoudig het is om een diepe, oprechte connectie met elkaar te hebben in een hartcirkel.”

 

Klaar om de Held te worden die in je zit gesteund door andere Openhartige Helden? Sluit je dan aan bij de Openhartige Helden community (https://www.facebook.com/groups/openhartigehelden/)